Vegyestüzelésű kazán választásakor az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen alapanyaggal fűtjük a kazánt, mit tudunk a legkedvezőbben beszerezni.
Anyagát tekintve van az öntöttvas kazán, ami a sugárzó hőre lett kifejlesztve. Sugárzó hőt a szén, a koksz és a brikett ad, ezek a megfelelő tüzelőanyagok az öntöttvas kazánokra. Az öntvény kazánokat nem gazdaságos fával illetve olyan fűtőanyaggal működtetni, ami lánggal ég, mivel ilyenkor nagyon magas füstgázhőmérséklet távozik a kazánból, mert kialakításuk nem a lánggal való fűtésre fejlesztették.
Másik csoportba tartozik a lemezkazán, amit fatüzelésre és egyéb lánggal való égésre fejlesztettek. Ennél a fajta kazánnál széles a piaci paletta. Itt a kazán hatásfoka a meghatározó a fűtőanyag felhasználása szempontjából.