Kérdése van? Ezen az oldalon összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat.

Ha nem találja a szükséges információt kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

  Mit érdemes tudni a vegyestüzelésű kazánokról?

  A vegyestüzelésű kazánok a hagyományos fűtési módra vannak fejlesztve (pl.: fa, szén, brikett, és minden éghető hulladék ami környezetünkben keletkezik).

  Mik az előnyei és hátrányai a vegyestüzelésű kazánnak?

  A vegyestüzelésű kazán előnye a költséghatékony fűtési megoldás. Mindig ugyanazt a kalóriaértéket adja le, nem megfoghatatlan a fűtőértéke, mint a gázé. Fontos a jó hatásfok, hogy a tüzelőanyag fűtőértékét maximálisan kihasználjuk.

  Hátrány, hogy valamivel több odafigyelést igényel mint a gázkazán, gondolok itt a tisztításra. Továbbá a vegyestüzelésű kazánt fel kell tölteni tüzelőanyaggal. A jó hatásfok ezt nagyban ellensúlyozza, mert az alapanyag jobb elégetésével kevesebb a hamu képződik, és a hő jobb hasznosításával is nő az újratöltési ciklus ideje.

  Jobb hatásfokkal üzemel egy vegyestüzelésű kazán?

  A vegyestüzelésű kazán a gázkazánhoz képest valamelyest alacsonyabb hatásfokkal üzemel.

  A legjobb kondenzációs gázkazánok 90%-os hatásfok felett üzemelnek. Egy jó faelgázosítós kazán hatásfoka is 90% felett van.

  Milyen vegyestüzelésű kazánra van szükségem?

  Vegyestüzelésű kazán választásakor az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen alapanyaggal fűtjük a kazánt, mit tudunk a legkedvezőbben beszerezni.

  Anyagát tekintve van az öntöttvas kazán, ami a sugárzó hőre lett kifejlesztve. Sugárzó hőt a szén, a koksz és a brikett ad, ezek a megfelelő tüzelőanyagok az öntöttvas kazánokra. Az öntvény kazánokat nem gazdaságos fával illetve olyan fűtőanyaggal működtetni, ami lánggal ég, mivel ilyenkor nagyon magas füstgázhőmérséklet távozik a kazánból, mert kialakításuk nem a lánggal való fűtésre fejlesztették.

  Másik csoportba tartozik a lemezkazán, amit fatüzelésre és egyéb lánggal való égésre fejlesztettek. Ennél a fajta kazánnál széles a piaci paletta. Itt a kazán hatásfoka a meghatározó a fűtőanyag felhasználása szempontjából.

  Milyen típusú ingatlanoknál lehet beüzemelni a vegyestüzelésű kazánt?

  A vegyestüzelésű kazánt minden olyan helyen lehet beépíteni, ahol van megfelelő méretű kazánház, a kazán elhelyezése és a fűtőanyag ellátás megoldható.

  Vegyestüzelésű kazán beszereléséhez kell-e engedély?

  A vegyestüzelésű kazán beszereléséhez külön engedély nem szükséges, a kéménynek kell megfelelőnek lennie.

  Lehet-e EU és GOP-s pályázat útján vegyestüzelésű kazánt vásárolni?

  Igen, lehet. Berendezéseink fent vannak a támogatott gépek listáján. Pályázni tudnak a közintézmények, hivatalok, iskolák, kertészetek, üzemek, faipari szárítók, magánházak, társasházak…

  Megfelelnek-e az Európai Uniós pályázati követelményeknek a Halex3 kazánok?

  A HALEX 3 Kft. kazánjai megfelelnek az Európai Uniós pályázati követelményeknek.

  A kazán beszerelését is vállalja a Halex 3?

  A kazán beszerelését bármelyik szakirányú fűtésszerelő el tudja végezni.

  Cégünk beszerelést nem vállal, de tud ajánlani szerelőt.

  Az ország mely területén vehetők igénybe a Halex 3 szolgáltatásai?

  Az ország egész területére vállalunk kiszállítást, továbbá viszonteladó kereskedőinknél is beszerezheti termékeinket.

  Hány év garancia jár a vásárolt vegyestüzelésű kazánokra?

  Kazánjainkra 2+2 év garancia van.

  Használt vagy új vegyestüzelésű kazán?

  Használt kazán vásárlásakor mindenképp tudni kell, mióta nincs használatban a kazán. Ez főként a korrózió miatt fontos, mennyire vékonyodott el a kazán oldalfala.

  Mi az az apríték kazán?

  Egy kazán akkor apríték tüzelésű, ha hozzáillesztjük az automata aprítékadagoló égőfejet.

  Ennél a fűtési módnál egy teljesen automata rendszert kapunk (bővebb leírás az aprítékadagoló égőfejek oldalon).

  Mi az a pellet kazán?

  A pelletkazán működését tekintve hasonlít az aprítékkazánhoz, csak a fűtőanyag más.

  Mi az a faelgázosító kazán?

  A faelgázosító kazán működése nagyban eltér a hagyományos vegyestüzelésű kazánétól. Ezzel a fűtési móddal az égés folyamata szabályozott. Az égés a hagyományostól eltérően lefelé megy végbe. Két tűztér van. A felső tároló-tűztérben alacsony hőmérsékleten izzik a fa, ide kevesebb levegőt engedünk, mint ami az égéshez kellene.

  Ennek köszönhetően éghető füstgázok keletkeznek. Az itt keletkezett égésterméket az alsó tűztérbe vezetjük, és itt a gázokkal teli füstgázt további levegő hozzáadásával lesz elégetve. Itt az égés hőmérséklete 1000°C feletti. A keletkezett hőt a hőcserélőn keresztül hasznosítja a kazán. Az elgázosító kazánnál puffertartály használata szükséges.

  Mért jó nekem ha a HALEX kazánt választom?

  Cégünk 100%-ban magyar tulajdonú 1991 óta működő vállalkozás. A mai felhígult piacon nagyon fontos, hogy több évtizedes beruházásban gondolkodva milyen gyártmányt és minőségű berendezést válasszunk. A HALEX kazánok-berendezések a cég saját gyártócsarnokában állítja elő 100%-ban, nem dolgozik külsős beszállítókkal, így teljes felügyelet mellett folyik a gyártás, ennek köszönhetően jelentősen növeli a végtermék magas minőségét.

  A kazánt közvetlen a gyártótól vásárolja, akivel kontaktusba is kerül a vásárlás folyamán, esetleges egyedi igényeket is tud teljesíteni.

  Reméljük, hogy ezen felsorolt tények nagyban meggyőzik Önt, hogy cégünk terméket válassza.

  Milyen kazánt válasszak, segít e valaki a kiválasztásnál?

  Cégünk munkatársa minden esetben felméri milyen igényeknek kell megfelelnie a kazánnak, milyen felhasználása lesz, ennek megfelelően ajánlja a megfelelő típust. Első és legfontosabb kérdés, hogy milyen tüzelőanyag áll rendelkezésre. Érdemes figyelembe venni az alábbi pontokat.

  Ha automata fűtést szeretne, akkor aprítéktüzelés, vagy pellet tüzelés jöhet szóba. költségét tekintve az aprítékkal való fűtés jóval olcsóbb a gázhoz képest 80%-os megtakarítás is elérhető. A pellettel való fűtésnél a gázhoz képest 40%-al lehet kedvezőbben fűteni.

  Mekkora teljesítményű kazánra van szükség?

  Fontos kérdés, hogy milyen épületet fűtünk, nem mindegy, hogy családi ház, vagy épp egy műhelycsarnok, esetleg raktárépület. Ez nagyban befolyásolja a kazán nagyságát.
  Egy normál szigetelésű családi háznál 150m2 nagyságban 2,8m belmagassággal 20kW teljesítményű kazán szükséges. Munkatárunk ebben a kérdésben is rendelkezésére áll.

  Szükséges e a puffertároló bekötése a fűtési rendszerbe?

  A puffertároló minden olyan rendszerben hasznos, ahol melegvizet állítanak elő. A puffertároló a kazán által előállított hőt tudja tárolni, ezzel egyenletesebb tud lenni a hőellátás. Továbbá a fűtési többlethőt is tudja tárolni, ezzel kíméletesebben lehet a kazánt használni.

  Fás fűtés esetén javasolt a puffertároló beépítése.

  A puffer tárolókat minden esetben szigeteléssel kell ellátni. Cégünknél minden tartályhoz tartozik hőszigetelés.

  HMV (használati melegvíz) jelentősége?

  Ha már van beépített puffertároló mindenképp érdemes belerakatni a használati melegvízes hőcserélőt, amivel a háztartáshoz szükséges melegvizet elő tudjuk állítani.

  Fontos, hogy ebben az esetben nincs külön költség a melegvíz elkészítésére.

  Milyen a jó apríték?

  A fa aprítékot a fa darálásával állítják elő, erre van többféle aprítási mód. A lényeg, hogy milyen szemcsenagyságot tudunk használni. Háztartási méretben a G20 és a G30-as méretű aprítékot alkalmazzák, a nagyobb ipari méretű berendezéseknél a G50-es méret az elterjedt.

  Fontos szempont még a nedvességtartalom, minél nedvesebb, annál több energia megy el a szárításra égés közben. Ha nedvesebb aprítékot tud beszerezni, mindenképp a TW/ML típusú kazánokat érdemes választani.

Ossza meg barátaival, ismerőseivel ezt az oldalt: